Begrijpend leven, daar waar het leven om draait!

Na kennisgemaakt te hebben met Gertie Mooren via Mijn masker af en via Linkedin, raakte ik geïnteresseerd in haar methodiek van het bootje en haar werk als ambassadeur van Mijn Masker af. Toen ik de mogelijkheid kreeg om een cursusdag van de NVPA met Gertie bij te wonen, heb ik deze kans gegrepen.

's Ochtends

In de ochtend hebben we kennisgemaakt met de Lifeboat-methodiek.
Het leven is vergelijkbaar met een bootje. Je vaart je eigen leven, je overkomt stormen op zee, vaart tussen twee eilanden door. Het eiland van verlies, eiland van doorleven. Hierbij komen allerlei theorieen en modellen rondom rouw samen.

Ze zegt ook heel terecht: "Het gaat er niet om wát er in iemands leven gebeurt, maar hoe je daar zélf en samen met anderen mee omgaat".

Gertie heeft hierbij allerlei voorbeelden gegeven, ik vond het echt heel verhelderend en een fijne metafoor om mee aan de slag te gaan! Ik zal dan ook zeker in de toekomst haar training gaan volgen!

's Middags

Het tweede deel van de dag stond in het teken van Mijn masker af. Hieronder een citaat van de website www.mijnmaskeraf.com. Ik kan het niet beter uitleggen, dan de jongeren zelf.

"Een plek vóór, dóór en over jongeren met verlies en hun omgeving. Wij zijn een groep jonge mensen met ieder een eigen verhaal. Door het verlies van een dierbare, een echtscheiding of ander verlies, is ons leven aardig op zijn kop gaan staan. Ieder is hier op een eigen manier mee om gegaan, maar stuk voor stuk hebben wij drempels overwonnen en thema’s doorbroken. Door te ervaren hoe het is om ons verhaal te delen met anderen, hebben wij ons masker af kunnen zetten. Wij willen met ons verhaal andere jongeren en hun omgeving inspireren in het bespreekbaar maken van rouw, verdriet en verlies. Samen vormen wij een netwerk en door in gesprek te gaan met jongeren en hun omgeving hopen wij andere jongeren aan te sporen om ook hun masker af te zetten".

Twee jongeren die aangesloten zijn, hebben verteld wat ze hebben meegemaakt en hoe ze ermee hebben leren omgaan. Wat vooral heel duidelijk naar voren kwam, is hoe belangrijk het is om te praten over wat je meemaakt, wat er in je omgaat en dit te delen met anderen. En eventueel met lotgenoten.
Wat neem ik mee uit deze waardevolle lessen? Ik wil dat iedereen er van weet. Ik benoem het in mijn werk als leerkracht, maar ook als rouwbegeleider. Praat erover en niet er omheen! Mijn missie is echt om dit in het onderwijs te blijven benoemen! Maak het bespreekbaar!

Begrijpend leven

Het boek met handreikingen voor het VO met als titel: "Begrijpend leven".

Aan de hand van 6 thema's worden er levenslessen gegeven. Hoe vaar je door het leven, wat zijn de invloeden op jouw vaarrichting, wat als je aan eenrichtingsverkeer doet, zonder eigen bootje geen vloot m.a.w. luister naar elkaar, je eigen ik en hoe vaar je nu door het leven na al deze lessen.
Het boek heeft duidelijk als doel: ga in gesprek met jongeren en juist over lastige thema's. Geef ze het gevoel dat ze er niet alleen in staan en steun ze waar je dit kunt. Het gaat overigens niet alleen om rouw, maar juist ook over verlies in al zijn vormen.

Ik heb de handreikingen gelezen en denk echt dat dit een meerwaarde is voor elke VO-school en voor elke jongere! We weten allemaal dat jongeren het niet makkelijk hebben en allerlei psychische problemen ervaren. Hiermee kunnen we alles bespreekbaar maken en de jongeren steunen en helpen. Zo komt er ook meer begrip voor elkaar en hoeven de problemen niet groter te worden. Er op tijd bij zijn, is zo belangrijk!

Ik ben ontzettend enthousiast over Begrijpend leven en ook over Mijn masker af! Ik hoop dat dit echt zijn weg gaat vinden in de middelbare scholen. En stiekem ook dat ik daar een rol in zou kunnen betekenen!