Margriet Smeulders-Rijlaarsdam

Wie ben ik?

Ik ben Margriet Smeulders-Rijlaarsdam (1979), getrouwd met Oscar en moeder van twee dochters. Ik woon in het Brabantse Oisterwijk. Hier ben ik terechtgekomen doordat we op zoek waren naar rust, ruimte en natuur. Maar natuurlijk trok de Brabantse mentaliteit ons ook aan. Ik ben leerkracht en rouwbegeleider. Ik wil me vooral richten op kinderen, jongeren en hun families.

Waarom doe ik dit werk?

In mijn werk als leerkracht heb ik met veel kinderen te maken gehad die in hun jonge leven met vervelende situaties moesten omgaan. Die kinderen konden niet altijd de juiste paden bewandelen. Dit heeft mij doen beseffen dat ik als leerkracht meer wil en kan betekenen voor deze kinderen. Daarom heb ik de kindercoachopleiding gevolgd bij Tea Adema. Zij gaf mij handvatten om het gesprek aan te gaan en de kinderen zelf onderdeel te laten zijn van hun proces. Een aantal jaren daarna heb ik de opleiding tot rouwbegeleider gevolgd. Deze heb ik begin 2021 afgerond en sindsdien heb ik mijn eigen praktijk: ‘Tante Troost’.

Mijn doel is om kinderen te begeleiden die in hun jonge leven een verlies hebben meegemaakt, op welke manier dan ook. Denk aan kinderen die een dierbare hebben verloren of waarbij de ouders uit elkaar zijn gegaan. Maar het kan ook zijn dat iemand in hun omgeving ernstig ziek is. Ik wil deze kinderen inzicht geven in hoe ze om kunnen gaan met verlies en dat het goed is als ze hierin hun eigen weg bewandelen.

Wat ik doe?

In mijn praktijk kom ik in contact met kinderen, jongeren en hun families, die worden geconfronteerd met een verlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben: er is iemand overleden in de naaste omgeving, er is iemand ziek (verlies van gezondheid), er is sprake van een scheiding of verlies van werk. In mijn praktijk houd ik gesprekken met kinderen individueel, of met ouders en gezinnen. In deze gesprekken gebruik ik diverse werkvormen, waarbij kinderen bezig zijn met hun proces. Dit kan zijn met tekenmaterialen of via spel of door bijvoorbeeld met playmobilpoppetjes een opstelling te maken. Daarnaast geef ik informatieavonden op scholen voor ouders en leerkrachten of andere geinteresseerden. Ook werk ik met lotgenotengroepen. Kinderen kunnen op deze manier inzien dat andere kinderen dit ook meemaken en zo van elkaar verhalen leren.

In mijn blog deel ik informatie over zaken die te maken hebben met het onderwerp verlies. Dit kunnen liedjes zijn, maar ook gedichten, leesboeken, studieboeken of films. Ook neem ik jullie mee in het opzetten van een praktijk en de wegen die ik bewandel om mijn praktijk op te laten bloeien.

Waar?

Mijn praktijk is aan huis gevestigd, op de bovenverdieping van onze garage. Het is een rustige plek, die speciaal ingericht is om te werken met kinderen en volwassenen. U kunt bij de voordeur aanbellen en ik begeleid u vervolgens hierheen. Tevens kom ik ook op locatie (bijv. op scholen) om hier op een fijne plek kinderen goede begeleiding te bieden. Ik zal altijd zorgen voor een rustige veilige sfeer. Mocht de begeleiding dus op school zijn, dan neem ik materialen mee om de sfeer te kunnen bepalen.