Waar help ik bij?

Ik bied naast mijn werk als leerkracht, begeleiding aan kinderen, jongeren en gezinnen die merken dat ze hulp nodig hebben na het verlies van een dierbare of als een dierbare gaat overlijden. Tevens heb ik een missie: de dood bespreekbaar maken binnen het onderwijs. Door het te bespreken, vinden kinderen het minder eng en wordt het een onderdeel van het leven.

Individuele begeleiding

Ik bied kinderen en jongeren individuele begeleiding. Hierbij ligt de nadruk op uitleggen wat rouw eigenlijk is, kijken hoe een kind rouwt en helpen om weer te gaan doorleven met het verdriet in je rugzak. Belangrijk is hierbij dat ik het niet kan oplossen. Ik gebruik hier metaforen voor, zodat kinderen begrijpen hoe dit eigenlijk werkt. Ik pas me aan in wat past bij elk kind: dit kan creatief zijn, via een spelvorm, via een Kaart of lekker naar buiten en wandelen.
Naast individuele begeleiding, begeleid ik ook het gezin. Geef tips en betrek ouders er altijd bij.

Begeleiding en ondersteuning in de klas

Naast individuele begeleiding, bied ik begeleiding in de klas. Mocht er een leerling of leerkracht (gaan) overlijden, dan kan ik instappen en de leerlingen en leerkrachten begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld in de specifieke groep(en), ik zal dan de groep begeleiden en ondersteunen in deze vervelende periode. Vaak zijn enkele gastlessen al voldoende om kinderen en leerkrachten het weer samen te laten doen met het verlies in de rugzak.

HERO's Samen sterk bij verlies

Samen met Mariska Heerkens (onderaan deze pagina vind je meer informatie over Mariska) verzorg ik een groepsprogramma voor kinderen tussen de (8-12 jaar) bij verlies door scheiding of overlijden met als doel op een creatieve, speelse manier hun veerkracht te ontwikkelen.
HERO's staat voor Herkennen, Erkennen, Rouwen, Omarmen en Samen.
In een groep HERO's kunnen deelnemers hun ervaringen en gevoelens delen, herkenning vinden bij anderen, de situatie leren begrijpen, van elkaar leren en daardoor een manier vinden om door te leven met het verlies in hun rugzak.

Praktisch
Start: introductie van het programma via Sjors Sportief of via een kennismakingsgesprek na inschrijving. Dit gesprek heeft als doel om te kijken of deelname voor uw kind geschikt is en of het gewenste doel hierbij haalbaar is en natuurlijk om u te informeren.
Het gaat om 6 bijeenkomsten van twee uur. De laatste bijeenkomst heeft een gezamenlijke afsluiting met ouders.
We gaan van start bij 6 aanmeldingen en hebben een maximum van 12 kinderen.
De eerstvolgende HERO's voor verlies door overlijden van een dierbare zal starten op donderdag 16 mei van 15.30u - 17.30u in Veldhoven bij lokatie Dorpshuis D'n Bond.
Na de zomervakantie starten twee groepen in Oisterwijk, eentje voor kinderen waarbij ouders gescheiden zijn en eentje bij overlijden van een dierbare.

Meer informatie over Mariska Heerkens kun je vinden via
https://indehartenkamer.nl/

Lezing / workshop

Bij een lezing of een workshop leg ik uit wat rouw is, hoe kinderen rouwen, hoe je kinderen in deze situatie kunt helpen (hulpbronnen) en hoe je kunt herkennen als de rouw gestold is of er trauma is. Ik doe dit graag op scholen, basis of voortgezet onderwijs en op kinderdagverblijven. Je kunt als leerkracht echt het verschil maken voor een leerling! Heeft u een specifieke vraag, neem dan vrijblijvend contact op.