Boeken voor kinderen

Vandaag wil ik jullie meer vertellen over het belang van boeken over rouw. Niet alleen voor de begeleiders, leerkrachten, ouders, maar zeker ook voor de kinderen en jongeren zelf. Ook zul je merken dat er meer op de markt is, dan je zou verwachten.

Voor leerkrachten

Voor scholen, schoolteams en leerkrachten komen er steeds meer boeken op de markt. Hierin kun je veel lezen over waar je rekening mee moet houden als verdriet je school binnenkomt. In de meeste gevallen gaat het om rouw door overlijden.
De bovenste twee boeken gaan echt over verdriet op school. Het maken van een rouwprotocol komt aan de orde en er worden tips gegeven over hoe je als school hiermee om kan gaan. Ook krijg je achtergrondinformatie over rouw.

De rouwende school
Riet Fiddelaers Jaspers

Verlies en verdriet op school. Wat nu? TIB Tools
Imke Denissen en Esther van de Pas

Kinderen helpen bij verlies
Manu Keirse

Onzichtbaar verdriet
Larissa van der Molen

De traumasensitieve school
Anton Horeweg

De gids over rouwende kids
Leoniek van de Maarel

Hulpmiddelen voor kinderen

Wat kan kinderen helpen om met de rouw en het grote verdriet om te gaan. Natuurlijk zijn familie, vrienden een belangrijke bron van troost. Er zijn echter ook werkboeken, die je in kunt zetten bij kinderen die door een rouwproces gaan. Door het op papier te zetten, kunnen kinderen het van zich afschrijven of tekenen. Praten over je verdriet, je herinneringen en je gemis, zijn ook helpend.

Het doorleefboek en meeleefboek
Ellen Dreezens
Het Doorleefboek is een lees- en werkboek voor kinderen in rouw. Met de bijbehorende opdrachten verkennen kinderen, samen met de volwassene die hen ondersteunt, wat er allemaal bij rouw komt kijken. Het kind leert zo de wirwar van zijn of haar gevoelens begrijpen en accepteren. Het Doorleefboek is geschikt voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Er zijn verschillende soorten opdrachten in te vinden. Bij het Doorleefboek inbegrepen is het Meeleefboek, bestemd voor de hulp-volwassene die het kind begeleidt. Dat is iemand van buiten het gezin, die niet direct getroffen is door het verlies. Je kunt veel betekenen voor een kind door er te zijn, maar het Meeleefboek biedt dus meer. Je krijgt achtergrondinformatie over rouw en tools en opdrachten om het kind te kunnen helpen.
Naast beide boeken is er de Doorleefsite (www.Doorleefboek.nl). Hier zijn vele extra’s te vinden, waaronder filmpjes, extra oefeningen en achtergrondinformatie over rouw. De site is alleen toegankelijk voor kopers van het Doorleefboek.

Vaarwel
Nathalie Slosse
Herinneringen zorgen ervoor dat een overleden dierbare een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt een kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.

Kleine informatieboekjes over de dood, ernstig ziek zijn en uitvaart. Heel mooi uitgelegd. Deze kun je via Bureaumorbidee bestellen.

Er zijn ook kaarten om te praten over de dood. Dit kun je ook gebruiken in de klas zelf zonder dat er sprake is van acute rouw. De titel van dit doosje met kaartjes: Heeft de dood een kleur? Deze zijn ook via Bureaumorbidee te bestellen. Deze zijn geschikt voor de bovenbouw PO en onderbouw van het VO.

Tieners en jongeren

Alles wat was van Stine Jensen
Voor jongeren en tieners zelf zijn weinig boeken te vinden over verliezen en rouwen.
Het boek van Stine Jensen, waarin vooral allerlei facetten van afscheid nemen voorbij komen, is hier zeker een uitzondering op. Ze maakt alles bespreekbaar.
Echt een aanrader om in gesprek te gaan met kinderen. Dit kan individueel, in groepjes of met de hele klas. Bovenaan mijn blog vind je dit boek terug. Ook staat hier een ander boek bij van Stine Jensen, waarin ze het heeft over gevoelens (allerlei). Ook dit boek biedt veel aanknopingspunten om in gesprek te gaan. Stine heeft hierbij ook inspiratiekaarten gemaakt. Met vragen, opdrachten en troostende uitspraken.

Een geschikt werkboek voor deze groep is: Een doodgewoon doeboek (passend bij pubers!)
Kariene van Steenoven
Kariene neemt je mee in haar rouwproces, ze vertelt wat haar geholpen heeft door de ogen van een meisje. Ze laat kinderen en jongeren ook zelf deze opdrachten doen en daarbij ervaren dat je ruimte kunt maken voor je gevoelens. Zo hoopt ze kinderen een steuntje in de rug te geven en daardoor hun eigen leven opnieuw vorm te laten geven. Ze doet dit op een speelse wijze, met geschreven teksten en tekeningen.

Ook heb je de kaartjes van Openhartig met als thema Afscheid. Dit is ideaal om in gesprek te raken over afscheid nemen. Je kunt hierbij zelf kaarten kiezen, die je wilt bespreken of juist niet. Ook in een gezin met tieners en jongeren is dit een geschikte activiteit.

Volgende week schrijf ik meer over boeken, dan zullen de jongste kinderen aan bod komen. Ik zal dan meer vertellen over welke prentenboeken geschikt zijn als je het hebt over ziekte en overlijden.
Ik hoop dat je iets aan dit blog hebt gehad en dat je het wilt delen met mensen die deze informatie goed kunnen gebruiken.