Wat kunnen gedichten in tijden van rouw voor je betekenen?

24-04-2023 Waarom nu dit onderwerp? Ik merk dat gedichten mensen en kinderen tot steun kunnen zijn. Ze herkennen zichzelf erin en er vindt ook vaak erkenning plaats.

Kinderen en volwassenen

Gedichten voor en door kinderen zijn vaak simpeler en korter gemaakt, maar de boodschap is helder. Kinderen kunnen bijv. zelf ook prachtige elfjes maken. Gedichtjes van 11 woorden, vaak met een boodschap.

Een voorbeeld (zelf gemaakt):
afgeleid
door verdriet
mijn lieve opa
ik mis hem zo!
Herinnering

De gedichten voor volwassenen hebben eigenlijk hetzelfde doel, alleen bereik je er vaak meer mensen mee. Er zijn enkele dichters waar ik mooie gedichten vandaan heb gehaald. Deze gedichten bieden mij troost, maar ik kan er ook van genieten hoe je gevoelens in woorden kunt vangen.

Brievenbusgeluk

Anne-Marije Maris heeft inmiddels al vier dichtbundels op haar naam staan. Alle gedichten zijn mooi en hebben duidelijk een betekenis. De gedichten, die te maken hebben met verdriet, rouw en missen, vind ik persoonlijk het mooist. Zij weet mij echt te raken met haar mooie gedichten. Haar boek ‘Kopje Onder’ staat bij mij in de kast en kijk ik regelmatig door.
Een gedicht speciaal voor kinderen is bijvoorbeeld ‘Hemel’. Dit gedicht kan kinderen echt tot steun zijn. Ideaal om op te hangen in een kinderkamer.
https://www.brievenbusgeluk.nl/

Weduwe in opleiding: Sascha Groen

Zij maakt treffende gedichten en verhalen over de situatie waarin zij en haar man al langere tijd zitten. Hij heeft ALS en zij MS. Haar gedichten zijn ook gericht op hun kinderen. Een voorbeeld: Kleine Held of Huilen mag. Ook deze kunnen kinderen en hun ouders troost bieden, erkenning van hoe zwaar ‘rouwen’ kan zijn en hoe sterk je wel niet bent om het maar te dragen. Ze hebben ook een boek geschreve: papa Draak wordt niet meer beter en zijn nu bezig met Luka & the lights, een korte animatiefilm waarin ALS een hoofdrol speelt.
https://www.weduweinopleiding.nl/

Floortje Agema

Boek: ‘Jij wordt gekend
https://www.floortjeagema.nl/
In dit boek maak je kennis met het hartenhuis en de bijbehorende verhalen/gedichten die vaak in opdracht van gezinnen of families in rouw gemaakt zijn.
Het gedicht wat mij het meest bijgebleven is, is dit gedicht dat Floortje op Linkedin plaatste. Zij heeft de juiste woorden gevonden voor een kind met al zijn emotionele bagage met de mededeling: Zie mij! Accepteer mij zoals ik ben! Help mij dit te dragen. Echt geschikt voor alle docenten in het onderwijs (basis- of voortgezet onderwijs), maar zeker ook voor alle volwassenen om deze kinderen heen.

Dit gedicht is ideaal om de eigen rugzak van het kind te bespreken. Wat maak jij mee en hoe zwaar is dat? Hoe zorg je toch dat de rugzak niet te zwaar voor je wordt? Wat heb je daarvoor nodig? Deze metafoor gebruik ik graag in mijn begeleiding. Tevens vind ik dit een gedicht wat in elk schoolgebouw op de muur moet hangen!

Andere dichters

Er zijn nog meer dichters die schitterende gedichten schrijven voor mensen en kinderen in rouw. Helaas mocht ik deze niet plaatsen in het blog i.v.m. auteursrechten. Ik wil daarom graag Floortje Agema, Anne-Marije Maris en Sascha Groen enorm bedanken voor hun toestemming.