HERO's lotgenotengroepen voor kinderen van 8-12 jaar

26-02-2024 Hoe is HERO's tot stand gekomen? Waar staat HERO's voor? Wie begeleiden de groepen? En wat kunnen kinderen hieruit meenemen? Wat houdt het programma in? Maar ook hoe kan ik mijn kind aanmelden? Het antwoord op deze vragen, kun je vinden in dit blog over HERO's.

HERO's

Ik kwam in contact met Mariska Heerkens n.a.v. de lezing die ik zou gaan geven bij het Crematorium. Samen zagen wij in dat we samen nog meer kunnen betekenen voor kinderen in rouw.
Mede daarom hebben we samen besloten om lotgenotengroepen op te gaan zetten voor kinderen van 8-12 jaar. De plannen werden al snel concreter en dit leidde tot het programma HERO's. HERO's staat voor: Herkennen, Erkennen, Rouwen, Omarmen en dit doen we Samen. Het worden twee verschillende groepen. Eentje met als doelgroep: 'kinderen in rouw die een dierbare zijn verloren' en eentje met als doelgroep: 'kinderen die te maken hebben met een scheiding van ouders'.
Het doel van deze groepen: luisteren naar elkaars ervaringen, merken dat je niet de enige bent en samen met ons als begeleider, te oefenen met het omgaan met alle gevoelens die daarbij komen kijken. De kinderen krijgen meer inzicht in wat rouwen eigenlijk is, en hoe het in zijn werk gaat.

Het programma

Binnen het programma volgen we een lijn, waarbij we zoveel mogelijk stil zullen staan bij de rouwmodellen, zoals het rouwtakenmodel van William Worden. Zo krijgen ze van alle taken die horen bij rouw een idee. Zo krijgen ze inzicht in wat rouw eigenlijk is, hoe het voor iedereen anders kan zijn en snappen ze hun eigen gevoelens beter. Zoals u vast weet, is een scheiding ook een vorm van rouwen. Je verliest ten slotte het gezinsleven zoals je gewend was.
Door een vaste indeling van de sessies zorgen we voor duidelijkheid, rust en voorspelbaarheid. Hiermee zien we dat kinderen meer open durven zijn en dat maakt dat deze bijeenkomsten hen zullen opluchten.
We gebruiken hierbij allerlei werkvormen, die variëren van het werken met verhalen, met liedjes en gedichten, met allerlei spelvormen en ook zal de creativiteit worden aangesproken. We sluiten zoveel mogelijk aan bij de kinderen, die deelnemen.
De laatste bijeenkomst vragen we altijd of de ouders het laatste uur aanwezig willen zijn, we staan dan stil bij wat de kinderen geleerd hebben en hoe ze het ervaren hebben. Ouders kunnen dan hun kinderen vragen stellen, maar ook de begeleiders. Mocht er daarna behoefte zijn aan individuele begeleiding, dan kunnen we dit na afloop met elkaar bespreken.

Aanmelding

De eerstvolgende HERO's voor verlies door overlijden van een dierbare zal starten na de meivakantie op donderdag 16 mei van 15.30u - 17.30u in Veldhoven bij lokatie Dorpshuis D'n Bond. Na de zomervakantie starten twee groepen, eentje voor verlies van een dierbare in Oisterwijk en eentje voor kinderen die te maken hebben met een scheiding in Veldhoven.

Mocht u interesse hebben om uw kind deel te laten nemen aan het programma HERO's, dan kunt u uw kind aanmelden via: Hero's-inschrijven. Op 12 april zullen we 's middags nog een kennismakingsworkshop geven. Kennismakingsworkshop voor kinderen die een verlies van dichtbij hebben meegemaakt.
Na deze workshop geven we ook een kennismakingsworkshop voor kinderen, waarbij de ouders onlangs gescheiden zijn.Kennismakingsworkshop voor kinderen waarbij ouders onlangs gescheiden zijn.

Mocht u nog vragen hebben n.a.v. alle informatie, neem dan gerust contact op!
Dit kan via margriet@tantetroost.nl.

Mocht u kinderen kennen, die baat kunnen hebben bij een deelname, geef ons programma door!