Het is alweer even geleden dat ik een persoonlijk blog geschreven heb.

Persoonlijk blog

28-02-2022 Nu heb ik zoveel te vertellen, dat het niet eens in een blog past. Dus er volgen er dit keer snel meer.

Logo

Het klinkt raar, maar in mijn hoofd ben ik veel bezig geweest met mijn logo en de zin die daarbij hoort: ‘Tante Troost helpt kinderen bij het verwerken van verlies’. De afgelopen weken is hier een discussie gevoerd tussen bekende rouwtherapeuten als bijv. Manu Keirse en Riet Fiddelaers-Jaspers. Beiden geen fan van het woord verwerken, zij zien dit als afval. Maar daarentegen zegt Leoniek van de Maarel juist, dat verwerken niet impliceert dat het daarmee dan klaar is. Ik kan me vinden in beide meningen, bij verwerken denk je niet meteen dat je na de therapie of begeleiding, gelijk weer gelukkig bent.

Bij verweven heb ik wel het gevoel dat duidelijk wordt, dat je verdriet niet opgelost wordt, maar dat je er mee kunt gaan leven.

Toch blijft verwerken meer hangen, mensen weten dit sneller te vinden en kennen dit woord beter. Verweven klinkt heel mooi, maar wie snapt deze term eigenlijk gelijk? Ik heb besloten om mijn logo voorlopig in elk geval zo te houden. Ik sta er toch nog steeds achter, en denk dat ik zo beter bereikbaar ben voor cliënten.

Ik zet hieronder de linkjes naar de twee artikelen, zodat je hier zelf ook een mening over kan vormen.

Sire

Ook iets echt uit de actualiteit vind ik de campagne van Sire. Hoe mooi dat hier op deze manier aandacht aan wordt besteed. De campagne draait erom dat je de dood bespreekbaar moet maken, en niet moet doodzwijgen. Vraag ernaar en wacht niet tot het moment dat het eigenlijk te laat is. Laat het een onderwerp zijn waar je het in je gezin, in je familie en zelfs op het werk, gewoon over kunt praten. Ik zal deze campagne promoten waar ik kan. Het is zo ontzettend belangrijk. Echter zit dit zo diep in familiesystemen, dat je het daar gewoon niet over hebt. Het helpt zo om het open te gooien en te beseffen dat het zo verweven is met het leven.

Wat ik ook bijzonder vind, zijn alle dooddoeners die genoemd worden en waar uitleg bij gegeven wordt.
Dit was hard nodig en nu hopen dat mensen dit gaan oppakken!

QUOTE block Tevens heb ik inmiddels een traject met een jongere afgesloten.

Hoe gaat het met mijn praktijk?

Eigenlijk heb ik een fijne periode gehad, waarin ik veel contact heb gehad met allerlei scholen, uitvaartcentra en huisartsenpraktijken. Toch komen hier nog weinig echte cliënten uit voort. De komende periode kan ik gelukkig ook weer makkelijker langsgaan om mezelf te laten zien, zodat ze een gezicht bij de mailtjes of belletjes hebben. Na de vakantie ga ik wel langs bij een aantal scholen, waar ik inmiddels een afspraak heb mogen maken. Hopelijk kan ik een goede indruk achterlaten en krijg ik kansen om mijn expertise te mogen inzetten.

Tevens heb ik inmiddels een traject met een jongere afgesloten. Dit was een hele bijzondere ervaring en heb ik veel van geleerd. Ook kwam het besef echt door, dat dit echt is wat ik wil blijven doen! Dus ik ga er nog harder tegenaan om mijn droom waar te maken.
Tips zijn altijd welkom!

Hoe blijf je bij?

Ik merk dat ik op mijn praktijkdagen veel doe om mezelf te informeren over allerlei zaken rondom rouw. Ik ben een blog aan het voorbereiden over boeken, die voor kinderen en jongeren (en volwassenen om deze kinderen heen), belangrijk zijn als ze te maken krijgen met rouw. Hier ga ik ook een lijst bij maken, die bij mij op te vragen is, mocht dit nodig zijn.
Ik ben dus ook regelmatig in de bibliotheek te vinden. En helemaal sinds ik de Lochal in Tilburg heb ontdekt.
Tevens volg ik veel webinars, waaronder het webinar van Leoniek van de Maarel over de uitleg van haar online rouwprogramma Lutografie. Zij heeft een programma ontwikkeld voor mensen in rouw, die zelfstandig zichzelf uit het dal van verdriet willen halen. Als je dit programma volgt, krijg je allerlei opdrachten, uitleg en verhalen om met jezelf en je verdriet aan de slag te gaan. Ik ben hier heel enthousiast over. Maar kan dit op dit moment helaas nog niet gebruiken. Maar zal het zeker onthouden en in de toekomst gebruik van maken.

Ook heb ik van Carend een webinar gevolgd van Tanja van Roosmalen over haar boek ‘Een pleister tegen tranen’. Dit webinar had als doel om luisteraars te informeren over wat er in een gezin gebeurt als een ouder ernstig ziek blijkt te zijn en het niet zal gaan redden. Tanja (is ook mijn opleider geweest) kan duidelijk uitleggen wat er gebeurt in het gezin, ze geeft voorbeelden en tips om het voor de omgeving/begeleiders/therapeuten inzichtelijk te maken hoe groot de taak is, die geklaard moet worden en hoe je echt verschil kunt maken. Een heel nuttig webinar!

Deze week ga ik een webinar volgen over suïcide vanuit 113 Zelfmoordpreventie. Ik hoop hier vooral meer informatie te vinden over dit onderwerp in de breedste zin van het woord. Maar vooral hoe kun je helpen? Wat kun je zeggen? Wat vertel je nabestaanden? Hoe zit het met de schuldvraag?

Er zijn natuurlijk ook genoeg scholingsdagen te volgen, maar helaas worden hier flinke bedragen voor gevraagd. Dus daar ben ik nog echt naar aan het kijken. Wat heb ik nodig om nu stappen te kunnen zetten…Mochten jullie tips voor mij hebben, dan hoor ik het natuurlijk graag!