Prentenboeken over ernstige ziekte en overlijden

Vandaag vervolg ik mijn verhaal over boeken. Dit keer staan prentenboeken in de hoofdrol. Ik licht er enkele uit, die zeer geschikt zijn om voor te lezen, om gesprekken over te voeren en vooral helpend kunnen zijn voor kinderen.

Ik begin mijn blog met het thema:

een ernstig zieke ouder

Het boek heet: 'Papa Draak wordt niet meer beter' van Sascha Groen Zelf noemt de schrijfster dit boek: 'Een 'troostboek' voor jonge kinderen over doodgaan, en over leven. Over het nalaten van liefde, herinneringen, vaardigheden en vooral kracht'.
Papa draak gaat helaas dood en het gezin komt centraal te staan. Wat er na zijn dood gebeurt met papa Draak is voor iedereen zelf in te vullen. Dit is voor mij het eerste boek waarin de dood er mag zijn en er gekeken wordt naar het gezin als geheel.

Een prentenboek over een zieke boom (ernstig ziek), maar waar nog hoop is. De titel: 'Grote boom is ziek' van Nathalie Slosse.Er is ook een klein boekje bij, mocht het toch verkeerd aflopen. Dat boekje heet: 'afscheid van grote boom'. In dit geval gaat het boek over een boom die erg ziek wordt. De schrijfster wil kinderen betrekken wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. In haar ogen maakt dit de situatie voor alle betrokkenen minder bedreigend. Openheid is ook altijd mijn motto. Aan het einde van het boek zijn er tips te vinden over hoe je met dit prentenboek om kunt gaan.

Thema overlijden en verdriet

Overal en ergens van Pimm van Hest
In dit boek is de mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn? ‘Als je me zoekt, lieve schat, dan zul je me vinden,’ had mama haar nog gezegd. Dus besluit Yolanda op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is. Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zich heen.
Een prachtig boek en vooral veel mensen een hulp in moeilijke tijden.

Als verdriet op bezoek komt van Eva Eland
Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

Ik had je nog zoveel willen zeggen van Martine van Nieuwenhuyzen
Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen. Het gaat vooral om het omgaan met de dood. Ze probeert het ongrijpbare van de dood, grijpbaarder te maken.

De Wensbloem
Amper een paar dagen na Kago’s verjaardagsfeest gebeurt er een vreselijk ongeluk. Snuiters vriend was op het verkeerde moment op de verkeerde plek en nu is hij dood. Plots moet het leven verder zonder Kago en dat valt niet mee voor zijn vrienden.
Door het ongeluk kijkt Snuiter anders naar de dingen om hem heen. Hij is bang om te gaan slapen en vraagt zich af of het misschien misging door de wensbloemen die hij Kago voor zijn verjaardag gaf? Gelukkig brengt de wijze Oehoe raad …
Met Oehoes doe-ideetjes op het eind kunnen kinderen onder begeleiding actief aan de slag om op zoek te gaan naar troost en aanvaarding van het verlies.

Muis Mies en het hospice van Lianne Biemond en Corrie van der Spek
Mies moet helaas haar oom naar een hospice brengen, omdat hij de drukte thuis niet meer kan hebben en ook niet meer beter zal worden. Een mooi aanknopingspunt om uit te kunnen leggen aan jonge kinderen wat een hospice is.

Speciaal voor peuters is het boek:
Anna's moemoe is dood van Kathleen Amant
De oma van mama is overleden, ze gaat samen bij oma kijken en is bij de begrafenis.
Haar mama vertelt mooie verhalen over oma.

Ik kwam ook een heel bijzonder boek tegen, die ik zeker apart nog wil benoemen.
Dit boek gaat over 'Euthanasie' , geschikt voor jong en oud. Het boek heet: 'Paulette'
Het is een prentenboek met een kuiken in de hoofdrol. Dit kuiken (Kiki) is dol op Paulette. Paulette wordt ziek en zal niet meer beter worden, alle anderen dieren zorgen voor haar. Helaas heeft Paulette veel pijn en wordt aan Kiki verteld, dat ze binnenkort doodgaat. Ze wil dat de dokter haar erbij gaat helpen. Kiki bedenkt van alles om Paulette hier te houden, extra lief zijn of stevig vasthouden. Maar Paulette wil echt niet meer. Mama legt haar uit, dat Paulette geen pijn meer wil, het liefste was ze gebleven. De dokter gaat mee in haar wens en dan moet Kiki zich voorbereiden op het afscheid. Er komt een mooi afscheidsfeestje. Dan komt de dokter en is Paulette doodgegaan. Het verhaal gaat dan nog verder en vertelt Kiki hoe ze doorgaat, ondanks al het verdriet.
Ook bij dit verhaal is er een toevoeging bijgedaan met extra uitleg voor groot en klein.

Je merkt na deze opsomming dat er gelukkig boeken zijn die over dit thema gaan. Wel blijft het zo dat elke situatie anders is en dat dit ook zo verteld kan worden aan kinderen. Het fijne aan prentenboeken is, kinderen kunnen zich verplaatsen in de hoofdpersoon, zien dat er dus ook anderen zijn die hetzelfde meemaken en het praten over verdriet wordt gemakkelijker gemaakt. Je kunt een boek gerust meerdere keren lezen en elke keer weer zul je nieuwe dingen ontdekken. Dit vind ik het meest bijzonder aan prentenboeken.
Ik hoop dat je met dit lijstje een goed lijstje hebt om kinderen mee te nemen in de verhalen over ziekte en overlijden. Kijk ook gerust op de site van Koffertje Troost, zij heeft nog veel meer boeken op haar site staan, die je ook via haar kunt bestellen. Volgende week vertel ik meer over boeken met als thema 'scheidingen'.