2Doc Gebroken

Documentaire

Er worden twee personen gevolgd in deze aflevering van 2Doc. Rianne en Frenk. Beiden kregen zij te maken met gebroken gezinnen, ieder op zijn of haar eigen wijze. Toch zie je veel overlap tussen hun levens.

Zoals ik al op mijn Facebookpagina tipte, heb ik gekeken naar de documentaire ‘Gebroken’. Het heeft mij echt aangegrepen om te zien en te merken wat de gevolgen zijn van een vechtscheiding.

Bij Rianne wordt haar vader door moeder weggehouden bij zijn kinderen. In het begin gaat Rianne nog regelmatig bij haar vader een weekend doorbrengen en ineens is dat over. Moeder vertelt alleen maar negatieve verhalen over haar vader, dat hij haar niet wil zien. Zij hoort daardoor alleen maar, dat zij niet belangrijk genoeg is en als haar moeder een naamswijziging voorstelt, zij daarin meegaat. Niet beter wetende.

Er gaat zelfs 18 jaar overheen. Vader probeert het wel en heeft allerlei documenten en spullen bewaart uit deze tijd. Als moeder ziek wordt en zij alleen terecht kan bij haar collega’s, begint het toch te kriebelen om contact met vader te zoeken. In eerste instantie uit boosheid en frustratie. Ze doet dit d.m.v. een kaart. Langzamerhand leert ze ook zijn verhaal kennen en begint ze meer te begrijpen. Helaas kan ze dit niet meer delen met moeder, die ondertussen overleden is. Het gevolg is voor haar, dat ze zelf geen kinderen wil, omdat ze niet weet wat haar verleden zal doen met haar eventuele kinderen. Ze is zelf nog steeds deze breuk niet te boven en heeft daar altijd mee te leven.

Bij Frenk en zijn zus Desiree (komt regelmatig terug, maar het draait echt om Frenk). Hij heeft er duidelijk nog steeds na al die jaren (rond de 45 jaar geleden) last van. Vader en moeder waren duidelijk gek op elkaar. Vader werkte op de vrachtwagen en was veel weg. Hij leefde voor zichzelf en zijn DAF, moeder werd dit echt zat. Ze vond zelfs een nieuwe man, waar pa natuurlijk niets van wist en waar Frenk dan niets van durfde te zeggen uit loyaliteit naar beiden toe. Op een dag had moeder Frenk verteld hoeveel ze van hem hield en de dag daarna was zij ineens vertrokken. In deze docu gaat hij ook op zoek naar informatie over de scheiding en de verhalen die hij zelf kende. In zijn kinderlijke onschuld vond hij dat hij niet meer bij moeder wilde zijn, omdat ze was weggelopen en wilde dus voortaan bij vader wonen. Desiree koos voor Frenk en daarmee voor vader. Moeder heeft in de loop der jaren op allerlei manieren geprobeerd het contact te herstellen.

Uiteindelijk zelfs via een docent op school via Desiree. Zij wilde er in eerste instantie niks mee te maken hebben, maar na gesproken te hebben met Frenk, zijn ze toch akkoord gegaan. Na de eerste ontmoeting viel er heel wat bij Frenk af, haar geur gaf de doorslag. Langzaam is het contact weer hersteld. Er wordt alleen nooit gesproken over de schuld van vader. In het hier en nu heeft Frenk er nog steeds last van, drie keer getrouwd en nu pas echt gelukkig. Iemand die hem begrijpt. En ook geen kinderen gekregen, de angst voor herhaling was te groot. Hij noemt zichzelf te beschadigd.

Al met al echt een documentaire die bloot legt, wat er met kinderen gebeurt, die bij een van de ouders weggehouden wordt om welke manier dan ook. Zelfs als volwassene heeft het een enorme impact en blijft het een heet hangijzer, die ze met zich mee blijven dragen.

Meer informatie:
2doc.nl/documentaires/series/2doc/2021/gebroken.html