Alles wat ik voel - Stine Jensen

boekrecensie Stine Jensen

Eindelijk een boek waarin het voor kinderen duidelijk wordt gemaakt wat emoties eigenlijk zijn en wat ze met je doen! Voor volwassenen misschien ook wel een regelrechte eye-opener.

Ik heb het niet in een keer uitgelezen, je leest het echt hoofdstuk voor hoofdstuk, omdat je echt de woorden tot je door moet laten dringen.

Ze vertelt in de inleiding dat we geleerd hebben onze negatieve gevoelens bij ons te houden. Je durft niet altijd eerlijk te zijn, omdat je anders misschien iemand kwetst. Het verstoppen van je gevoelens doe je soms al van baby’s af aan. Dit is bij veel volwassenen ook niet bekend. Ook legt ze uit wat nu het verschil is tussen emoties en gevoelens, namelijk emoties zijn spontaan en gevoelens houden langer aan.

In dit boek vertelt Stine een verhaal over iemand, die van alles meemaakt en van alles voelt.
Het gaat dus over jou, over mij en alle mensen om ons heen, is haar uitleg.

Er zijn 20 emoties die uitgewerkt worden. Elke emotie heeft een eigen hoofdstuk.
De opbouw is bij elke emotie hetzelfde. Het begint met een verhaal van een persoon met deze emotie of dit specifieke gevoel, vervolgens komt dan de vraag die eigenlijk aan de lezer wordt gesteld. Hierbij gebruikt ze veel wie-, wat-, waar-, wanneer-, waarom- en hoe-vragen. Ze probeert hiermee de link te leggen met je eigen leven. Dan wordt er uitgelegd wat de emotie betekent en of er onderzoek naar gedaan is. Voorbeeld bang zijn: de persoon is angstig voor honden (echt iets kinderlijks). In de ik-vorm wordt het verhaal verteld. Daarna komt de uitleg over angst en komen woorden als fobie en nachtmerrie voor. Uiteindelijk probeert de persoon om te gaan met deze emotie en in dit geval zijn angsten aan te pakken.

Suggesties voor het gebruiken van dit boek

Je kunt met je kind thuis elke week een emotie aanpakken. Of alleen op een moment dat de emotie zich voordoet. Je leest dan eerst het probleem/emotie voor en je kijkt samen naar de vraag. Samen beantwoord je de vraag en daarmee wordt de link met jezelf gelegd. Tot slot lees je de achtergrondinformatie en bepaal je of je nog iets wilt oefenen met deze emotie. Dit is ook goed materiaal om gevoelens in klassen te bespreken en daarbij uit te leggen dat alle emoties er mogen zijn. Erover praten helpt je altijd!

Ik vind het echt een topper! Er wordt zo mooi in kindertaal (wel echt vanaf een jaar of 10) uitgelegd wat nu emoties zijn en wat je er mee kunt doen. Het is geen boek om een kind alleen te laten lezen. De interactie is echt belangrijk als je echt wilt dat een kind met een emotie aan de slag moet gaan.

Bij lotgenotengroepen, weerbaarheidstrainingen kan dit boek zeker ook dienstdoen. Je kunt dan als onderdeel van de bijeenkomst een gevoel met elkaar bespreken. Het geeft een mooi houvast voor mooie open gesprekken met kinderen.

Tot slot

Stine heeft met dit boek al een zilveren griffel gewonnen. Deze heeft ze dan ook dik verdiend. Eindelijk een boek waar op een heldere manier aan kinderen wordt uitgelegd hoe gevoelens werken en waarom ze belangrijk zijn. Ik kan hem dus van harte aanbevelen!