Alles wat was - Stine Jensen

Boekrecensie Stine Jensen

In het kader van materialen rondom het werken met kinderen in rouw, kwam ik het boek van Stine Jensen tegen. Het boek ‘Alles wat was’ gaat over afscheid nemen. Niet alleen van mensen, maar ook van dieren en dingen

Voor kinderen is dit boek mooi om te lezen en bijvoorbeeld samen met hun vader of moeder te praten over dit onderwerp. Je kunt dit boek lezen op volgorde van de hoofdstukken, maar ook door elkaar. Elk hoofdstuk kent een start met uitleg over het specifieke onderwerp. In bijna elk hoofdstuk vind je vragen, die je kunt bespreken met je ouders en een tip om met de antwoorden iets te doen. In het boek komen ook regelmatig kinderen aan het woord. Ze stellen dan een vraag aan andere kinderen, deze kinderen vertellen dan wat zij van dit onderwerp vinden of hoe zij ergens mee omgaan. De leeftijden van de kinderen lopen uiteen van 4 tot 12 jaar. Ook komen er stukjes voorbij, die als titel ‘Wist je dat?’ hebben. Hierbij worden enkele korte dingen uitgelegd

Al deze onderdelen samen maken dit een boek om echt in gesprek te gaan met je kind, rondom dit thema. Je kunt dit doen bij het overlijden van een dier of persoon, maar ook als je vindt dat je kind meer moet weten over dit onderwerp. Je kunt er dan uithalen waar jij denkt dat je kind baat bij heeft. Het boek is qua vormgeving echt een kinderboek geworden. Er worden veel kleuren gebruikt, de ‘kindertekeningen’ van Marijke Klompenmaker spreken echt tot de verbeelding. De wisselende lettertypes zorgen echt voor variatie. Sommige stukken tekst zijn best pittig om te lezen, deze zijn meer geschikt voor de kinderen uit de bovenbouw of zelfs hoger. Bijvoorbeeld het stuk over de verschillende religies, hierin worden echt moeilijke woorden gebruikt.

Dit boek is dus een echte aanrader voor diegene, die graag in gesprek wil gaan met kinderen over dit onderwerp. Ook echt geschikt voor in de klas of kinderen onderling. Tip: lees het goed door, voordat je in gesprek gaat met je kind. Moeilijke woorden of niet geschikte stukjes kun je dan eventueel overslaan.

Inspiratiekaarten

Bij dit boek heeft Stine Jensen een kaartendoosje ontwikkeld. Het doosje heet: “inspiratiekaarten voor het omgaan met gemis, rouw en afscheid”. De kaartjes zijn in 4 aparte delen verdeeld. Je kunt ze dus op 4 manieren inzetten in de klas, bij een gesprek met een ouder of in therapie of gesprek met een rouwbegeleider.

Er zitten vragen in om te overdenken of met iemand te bespreken. Bijv. Wanneer heb je voor het laatst van iets of iemand afscheid genomen? Er zitten tips bij om iemand te kunnen helpen, die zoiets meemaakt. Dus wordt verteld hoe je iemand kunt troosten. Er zitten tevens kaarten bij waar activiteiten/werkvormen op staan, die je kunnen helpen of die een ander kunnen helpen. En tot slot zitten er een 5-tal kaarten bij met troostuitspraken. De kaarten zijn dus bij alles inzetbaar. Zoek de juiste kaarten van tevoren uit, die je op dat moment geschikt vindt.

Al met al een echt interessant boek voor kinderen, die te maken hebben met rouw of die te maken gaan krijgen met een naderend afscheid. De kaarten voegen echt iets toe voor de omgeving of de begeleider. Het is iets tastbaars wat je vast kunt houden en over na kan denken.

Een tip voor Stine Jensen is dat het boek ook aangepast wordt voor tieners en jongeren. Er is namelijk voor deze doelgroep een tekort aan informatieboeken die aanspreken. Je kunt dan reacties van kinderen vervangen voor reacties van jongeren.

Website van Stine Jensen