Prentenboeken - Nathalie Slosse

Boekrecensie

Deze boeken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de prentenboeken, die met rouw te maken hebben.

Over Nathalie Slosse: Nathalie (1976-2018)

Nathalie schreef het boek Grote Boom is ziek in 2008, na een zware behandeling tegen borstkanker. Er was in die tijd nauwelijks een boekje te vinden voor haar jonge kinderen. Inmiddels is dit boek niet meer weg te denken uit de prentenboeken, die met rouw te maken hebben. Er zijn inmiddels meer boeken verschenen zoals Per ongeluk (iets doen zonder daar over na te denken), De Wensbloem (over een onverwacht overlijden) en Meneer Poot zoekt werk (werkloosheid) en Vaarwel (werkboekje voor rouwverwerking). Ik was heel nieuwsgierig naar beide boeken en ben ze dan ook snel gaan lezen.

Grote Boom is ziek

In het boek Grote Boom is ziek maken we kennis met Snuiter. Zijn grote vriend ‘Grote Boom’ is echt zijn vast speelplek. Hij kan uitkijken als hij in de boom klimt, eet de nootjes uit de boom en slaapt graag onder de boom. Alleen dan wordt hij ziek, ‘Grote Boom’ blijkt houtwormpjes in zich te hebben. Hiervoor moet hij behandeld worden en dan wordt hij hopelijk weer beter.

Snuiter krijgt van de dokter een pot met steentjes, elke dag mag hij er een steentje uit halen. Als de pot leeg is, kan ‘Grote Boom’ vanaf die dag weer beter worden. Snuiter ziet de boom alleen maar zieker worden en doet er alles aan om hem op te vrolijken. Als alle steentjes eruit zijn, knapt de ‘Grote Boom’ inderdaad weer op en kan Snuiter zelfs weer schommelen in de boom.

Er is tevens een ander einde verkrijgbaar, waarbij de boom helaas doodgaat en er afscheid genomen moet worden.

Dit boek is echt heel geschikt om jonge kinderen duidelijk te maken wat er gebeurt bij een ziekte als kanker. Van het medicijn kun je heel ziek worden, maar als het werkt kun je weer opknappen. Wat ik persoonlijk heel goed vind, is dat dit boek twee eindes kent. Een goede en een slechte afloop. Je maakt het voor jonge kinderen duidelijk in tekst en beeld wat er gebeurt, zonder daarbij moeilijke taal te gebruiken!

Achter in het boek staan tevens enkele doe-ideetjes, die je kunt gaan doen als je dit boek hebt gelezen. Er staan tips in ter verwerking van dit boek en tevens als suggestie over hoe je om kunt gaan met alle gevoelens die er op zo’n moment spelen. Het boek is geschikt voor jonge kinderen tot een jaar of 7.

Toverdruppels

In het tweede boek: Toverdruppels komt Snuiter terug. Dit keer gaat het verhaal om het verdriet dat Snuiter heeft als zijn vriend ‘Grote Boom’ ziek is. Er komt in het verhaal een tranenfee, die als er tranen zijn, langskomt en de tranen komt vangen in een potje. De tranen blijken toverdruppels te zijn. Dan gaat Snuiter de tranenfee helpen bij het verzamelen van de tranen, want klein en groot verdriet wachten toch op troost..

Dit boek biedt alle kans om te praten over allerlei soorten verdriet, van het verliezen van wortels van het konijn tot het uit elkaar gaan van de ouders eekhoorn. Alles wordt bespreekbaar gemaakt. Je kunt met dit verhaal goed aan jonge kinderen duidelijk maken, dat verdriet erbij hoort, wat voor verdriet het ook is. Maar ook wat je kunt doen als iemand anders verdriet heeft. Dit boek is schitterend getekend en kinderen zullen de verhaallijn helemaal begrijpen. Achterin vind je weer allerlei activiteiten om dit boek te verwerken en bezig te zijn met de tranenfee. Een echte aanrader dit boek!

Ik vind deze boeken echt een aanwinst als je werkt met jonge kinderen in rouw. Ook als je als ouders je kinderen wil betrekken bij een (naderend of onverwachts) verlies, zijn deze boeken een mooi leidraad om met elkaar in gesprek te gaan, maar ook om er creatief mee om te gaan en kinderen spelenderwijs leren dat verdriet bij het leven hoort.

De andere boeken zet ik ook op mijn lijstje om te gaan lezen, dat kan niet anders als een succes zijn!