Als de man verliest, omgaan met tegenslag, verdriet en rouw

Boekrecensie Tim Overdiek Wim van Lent Land van Rouw

31-01-2022 Dit keer begin ik even met het voorstellen van de twee schrijvers van dit boek. Tim Overdiek en Wim van Lent.

Tim Overdiek, heeft zijn vrouw verloren bij een verkeersongeluk en bleef dus alleen achter met zijn twee zoons. Dit en de vroege dood van zijn vader hebben zijn leven gevormd. Het heeft hem meer inzichten gegeven in hoe mannen omgaan met emoties en rouw. Hij is inmiddels ook rouwtherapeut geworden, terwijl hij jarenlang journalist was. Wim is opgegroeid in een groot gezin en heeft de naam gekregen van zijn overleden broer. Dit en zijn moeizame contact met zijn vader (terug te leiden naar zijn opa) leiden hem tot het zoeken naar de rol van de man/vader. Hij is vader en bonusvader. Hij is mannentherapeut en verliesbegeleider, tevens mede-eigenaar van Land van Rouw. De opleiding die hij runt met zijn vrouw Sabine.

Ik heb vanaf 2019 de opleiding van Land van Rouw gevolgd. Tijdens de opleiding tot rouwbegeleider hebben we een dag besteed aan rouwen door mannen en jongens, samen met Wim. Tijdens mijn opleiding is dit boek ook uitgekomen. Deze dag heeft mijn interesse echt gewekt, want dat mannen echt anders met verlies omgaan, had ik niet verwacht (in ieder geval niet in deze mate). Nu ik tijd had om weer een nieuw boek te gaan lezen, ben ik in dit boek begonnen.

Het boek heb ik in etappes (hoofdstuk voor hoofdstuk) gelezen, omdat dit boek dat nu eenmaal vraagt. De hoofdstukken moet je echt in laten dalen, goed kijken wie het stuk geschreven heeft (Wim of Tim) en goed bedenken welk thema nu aan bod komt. De thema’s hebben een duidelijke opbouw en gaan vooral mannen aan. Bij elk thema komt er een bekende man aan bod, die zijn verhaal vertelt en er wordt een situatie uit de praktijk van een van de schrijvers geschetst. Dit biedt als lezer veel herkenning en begrip voor de persoon in kwestie. Ook vind je Time-outs, dit zijn eigenlijk oefeningen voor jezelf (na te denken over hoe jij dit aanpakt) en tevens vind je informatie over rouwen zoals bijvoorbeeld de verliescirkel. De opbouw is dus elk hoofdstuk heel duidelijk.

Het hoofdstuk over intimiteit en seksualiteit is echt voor mij een eyeopener geweest als vrouw, ik merk echt dat ik daar duidelijk minder zich op had. Je merkt dat mannen het moeilijk vinden om hier open over te zijn. Op dit moment komt dit onderwerp ook veel in het nieuws. Alweer een tijd is #metoo een groot onderwerp en alle beschuldigingen aan het adres van een aantal bekende Nederlanders uit het programma The Voice of Holland, waarin toch veel naar voren komt over mannen, het opgroeien van jongens en met hun eigen seksualiteit. Het zal een onderwerp blijven waar ik mezelf verder in zou willen verdiepen om mannen en jongens op de juiste manier te kunnen begeleiden in het tonen van emoties, gedragingen en bij rouw.

De andere hoofdstukken geven veel inzichten in thema’s die spelen bij mannen. Bijvoorbeeld het omgaan met hun moeders of hoe mannen van generatie op generatie dingen doorgegeven hebben gekregen. Maar daar juist mee vastlopen.

Het boek geeft je echt inzicht in hoe mannen kunnen rouwen en hoe belangrijk het is dat ze hun gevoelens mogen delen. Dit hebben ze vaak niet van huis uit mee gekregen. Je moet sterk zijn. “Wees eens een echte vent!” is een uitspraak die veel mannen van kleins af aan gehoord hebben. Ik wil dit boek zeker aan mannen aanbevelen die geïnteresseerd zijn in hoe andere mannen omgaan met vervelende situaties in hun leven, maar ook willen weten hoe ze zelf de draad op kunnen pakken en met zichzelf aan de slag kunnen gaan. Er staan genoeg verhalen in, die herkenbaar zijn en je aan het denken zullen zetten. Weet dat er genoeg mannen zijn, die graag open willen zijn over hun gevoelens. En dit vervolgens met elkaar willen en kunnen delen. Er worden zelfs mogelijkheden besproken over hoe je dat zou kunnen doen, zoals bijvoorbeeld in mannengroepen, waar beide schrijvers ook plaats in nemen. Belangrijkste is hulp te zoeken als je dit nodig denkt te hebben en het liefst voordat je echt vastloopt.

Meer informatie over Tim Overdiek: www.timoverdiek.nl. Op deze website schrijft hij ook verhalen, bijvoorbeeld over de situatie bij The Voice of Holland.

Meer informatie over Wim van Lent: www.demannenboom.nl.