Hoe overleven we? - Francine Oomen

Boekrecensie Francine Oomen

24-01-2022 Terwijl ik dit boek aan het lezen was, kwam ik erachter dat er ook een podcast en een documentaire gemaakt waren over het ontstaan van dit boek. Dit neem ik natuurlijk mee in mijn recensie.

Wat een fantastisch uniek boek is dit! Het is ontzettend bijzonder om te lezen en ik heb het dan ook bijna in een ruk uitgelezen. Francine schrijft heel duidelijk over haar therapie-traject, nadat ze ontdekt dat haar moeder is misbruikt. Dit komt pas op haar sterfbed naar boven. Ze herkent zichzelf hier gelijk in, want ook zij heeft dit meegemaakt. Ze realiseert zich dat ze hiermee aan de slag moet gaan.

In 7 jaar tijd is ze met zichzelf aan de slag gegaan en heeft ze stukje bij beetje dit boek vormgegeven. Ze wist in het begin niet echt hoe ze dit nu op papier ging zetten, er was zoveel te vertellen en niks leek te passen. Uiteindelijk vind je in het boek tekeningen, geschreven teksten, collages en foto’s van vroeger. Dit wordt allemaal afgewisseld en zorgt ervoor dat het een speels boek is, waar toch heftige dingen in worden vermeld. Er wordt extra uitleg gegeven over intergenerationeel trauma en hoe je hier mee om leert gaan. Haar weg door dit trauma komt helemaal aan bod. De uitleg en de therapie wordt vormgegeven door een Mol, hij helpt haar als psycholoog in haar traject.

Je vindt nog meer typetjes in het boek, die een speciale rol vervullen. Een voorbeeld is een spookachtig figuur die schaamte voorstelt en die haar geholpen heeft om alles weg te stoppen en te zwijgen. Ze heet hem welkom, bedankt hem en neemt afscheid.

Al met al een ontzettend indrukwekkend boek over intergenerationeel trauma. Het is leerzaam, herkenbaar en goed te volgen. Het is een boek voor iedereen, die zich realiseert dat het systeem van herkomst bepalend is voor je eigen leven en hoe je hier mee aan de slag zou kunnen gaan. Francine is er duidelijk achter gekomen dat je trauma niet kunt verstoppen, maar dat je er juist dwars doorheen moet om je weg te kunnen vervolgen. Dat wordt absoluut duidelijk in dit boek. Een echte aanrader als je hier interesse in hebt.

Mocht je zelf hiermee aan de slag willen gaan, realiseer je wel dat je dit vaak niet alleen kunt aanpakken, maar hier hulp bij in moet roepen van professionals.

Podcast

De podcast bevat het gesprek (podcast) wat Judith Budde (bekend van de Voice Dialogue) had met Francine Oomen over het ontstaan van dit boek. Dit is zeker een aanrader om eens te beluisteren. Judith kent Francine en dat merk je in de vragen die zij stelt. De vragen zijn duidelijk en worden heel rustig gesteld. Francine krijgt alle tijd om rustig antwoord te geven.

Luister hier naar de podcast.

Documentaire

Regisseur Pascalle Bonnier heeft Francine Oomen drie jaar mogen volgen tijdens de ontwikkeling van haar boek (zij is wel een bekende van Francine). Ze heeft hier een documentaire van gemaakt, die op 2Doc (Het uur van de wolf) te vinden is. In de documentaire volg je haar nauwgezet in haar traject. Haar gedachten, die ze uit, komen naar voren. Haar verdriet en haar angsten steekt ze niet onder stoelen of banken.

Je ziet haar op een creatieve manier omgaan met alles wat er speelt. Ook het tuinieren helpt haar om haar gedachten te ordenen. Je krijgt met deze documentaire echt een kijkje in haar leven op de boerderij. Ze is gestart met dit boek om meer inzicht te krijgen in de familiepatronen en hoe dat invloed heeft op haar leven, maar ook dat van haar kinderen. Eigenlijk was haar doel ook om te onderzoeken hoe ze ervoor kon zorgen, dat vooral de heftige dingen uit haar leven, niet doorgegeven worden aan de nieuwe generatie.

Ook deze documentaire is het kijken waard!
Bekijk hier de documentaire.

Wat een bijzonder traject heeft Francine doorgemaakt met als resultaat een prachtig en compleet boek, waarbij haar leven, haar angsten en haar vaste patronen heel duidelijk naar voren komen. Mijn complimenten!! Iedereen die geïnteresseerd is in dit thema, moet dit boek, de documentaire en de podcast gelezen, gekeken of beluisterd hebben.