‘Ik weet niet wat ik zeggen moet’ van Mariska Overman en Rob Bruntink (Morbidee)

Boekrecensie Mariska Overman Rob Bruntink Morbidee

12-01-2022 Allereerst maar even uitleggen wat Morbidee is. Morbidee is een bedrijf, die zich experts in communicatie bij het levenseinde noemen. Zij ontwikkelen materialen, geven lezingen en helpen bedrijven om open te communiceren.

Hun missie is om de dood bespreekbaar te maken. Met deze missie in het achterhoofd hebben ze het boek uitgegeven: 'Ik weet niet wat ik zeggen moet'.

Boek

Dit felgele boek valt duidelijk op in de boekwinkel of bibliotheek. Het nodigt uit om verder te bekijken. De subtitel zegt meer dan de titel zelf. ‘Hoe praat je over de dood, verlies en rouw?’. En precies daar gaat dit boek over. Ze geven praktische tips om op alle mogelijke manieren en tijden over de dood te spreken.

Dit boek leest makkelijk weg. Het is goed te volgen voor iedereen. Ook al is het onderwerp natuurlijk best pittig voor mensen. Mensen gaan het onderwerp dood meestal uit de weg. In dit boek leggen ze goed uit waarom je dit onderwerp maar beter wel bespreekt en wat de effecten hiervan zijn.

De hoofdstukken hebben een duidelijk opbouw. Er wordt in het begin van het boek vooral stilgestaan bij het waarom van praten en de vraag waarover ga je het dan hebben. Later komen er een aantal hoofdstukken aan bod, waarbij er wel iemand al ziek is en wat zeg je dan? Wat als iemand het er niet over wil hebben? Ze vertellen je precies hoe je bepaalde onderwerpen aan kunt roeren in welke situatie je je ook bevindt. Wel zeggen ze erbij, hoe eerder je het erover hebt, hoe fijner en beter dit is. Zo kan iedereen wennen aan het idee van afscheid nemen en de manier waarop. Hier ben ik het volledig mee eens. Houd het open en praat erover. Ook al is het emotioneel, je krijgt er spijt van als je het niet doet.

Ook een eye-opener voor veel mensen, is dat de leeftijd er niet toe doet. Praten over de dood hoort bij alle mensen van jong tot oud. Het is voor mij overduidelijk dat Mariska en Rob echt iets hebben toegevoegd met dit boek.

Tips, die ik zeker ter harte zou nemen zijn:
wees echt aanwezig bij een gesprek, begin niet over jezelf, durf vragen te stellen en toon vooral interesse in de ander. Bied ook erkenning: wat moet dat zwaar zijn. Deze tips neem ik mee in mijn rugzak als begeleider, maar vooral als mens. Met andere woorden, dit boek is een aanrader voor iedereen die het wel over de dood wil hebben, maar dit toch niet durft!

Voor meer informatie over dit boek en waar je hem kunt bestellen: morbidee.nl
Wil je met mij in contact komen, klik dan hier.