Jij wordt gekend - Floortje Agema

Boekrecensie Land van Rouw

Op een opleidingsdag van Land van Rouw leerde ik Floortje kennen. Ik had al eerder gedichten van haar gelezen en was hierdoor gelijk geïnteresseerd in haar boek. Dus toen ik weer boeken ging bestellen stond dit boek op mijn lijstje.

Elke dag heb ik er een aantal verhalen of gedichten uit gelezen. Ook om ze langzaam te laten zakken en te begrijpen wat ze ermee bedoelt. Het mooie aan dit boek is, dat ze erbij vertelt hoe dit verhaal of gedicht tot stand is gekomen en wat dus de achtergrond ervan is. Dat maakt het compleet.

Het hartenhuis is echt een mooie metafoor over hoe gevoelens van verdriet en rouw verweven worden met het leven. In elk kamertje is iets anders terug te vinden. Kamers, die het best op slot kunnen blijven en heel af en toe even opengaan. Bijvoorbeeld de kamer van het missen. Tot een kamertje die zorgt voor verbinding. Deze metafoor zal voor kinderen ook zeker werken. Zo kun je voor kinderen het duale procesmodel uitleggen.

Zelf trok ik het meest naar de verhalen toe. Hierin kon ik mezelf echt verliezen en de mooie metaforen voelen. Het verhaal van de kleine spin, die zo duidelijk omschrijft hoe iemand zich altijd anders heeft gevoeld en dat niemand hem eigenlijk begreep. De onmacht, die iemand uiteindelijk tot het uiterste drijft. Dit hebben we in maart 2020 ook zelf meegemaakt en dat maakt dit een verhaal waarin we veel kunnen herkennen.

Het verhaal van ‘jouw hartenhuis’ typeert heel duidelijk je leven als mens, je leven als een voelend persoon of zelfs je gevoelsleven. Hoe gaat het er allemaal van binnen aan toe, is het altijd positief? Of juist altijd negatief? Kunnen er nog kamers bij? En hoe fijn is het als alle kamers gewoon open mogen blijven staan. En dat alle gevoelens er mogen zijn.

Dit laatste verhaal zal ik veel gaan gebruiken in de toekomst, hoe mooi deze metafoor is en hoe belangrijk het is om deze boodschap aan eenieder door te geven. Al je gevoelens mogen er zijn.

Website Floortje Agema