Dag papa - Franciska Koelewijn & Iris Boter

Boekrecensie

In de bibliotheek ben ik al tijd op zoek naar boeken, die te maken met rouw of verdriet. Niet alleen de volwassen boeken trekken mijn aandacht, maar zeker ook de prentenboeken. Zo kwam ik deze week het boek: ‘Dag papa’ tegen.

Ik heb hem zojuist gelezen en de tranen sprongen in mijn ogen. Het is echt een boek voor kinderen, die veel verdriet hebben als een dierbare overlijdt. In dit geval is het haar vader, die ineens niet meer wakker wordt uit zijn slaap. Het is net alsof je Sanne bent in het verhaal (al is er geen ik-persoon). Er wordt duidelijk vanuit haar gesproken en hoe zij dit ervaart.

Je wordt meegenomen in het proces van overlijden, de komst van de begrafenisondernemer en hoe hij later in de kist ligt. Ook de dag van de begrafenis komt aan bod. Door een familielid wordt steeds aan Sanne uitgelegd wat er allemaal gebeurt.

Voor kinderen in dezelfde situatie geeft dit houvast. Zij zullen, als dit boek wordt voorgelezen, begrijpen wat er gaat gebeuren. Ook wordt duidelijk dat zij niet de enige kinderen zijn, bij wie dit gebeurt. Ze zullen zich herkennen in Sanne.

Het verhaal heeft wel een kerkelijk tintje. Er wordt duidelijk over God gesproken en de dienst is in de kerk en wordt gehouden door de dominee. Tip voor de schrijfsters is dan ook om het verhaal nog om te zetten in een verhaal wat kinderen aanspreekt, die niets met de kerk te maken hebben. Of misschien juist een ander geloof hebben. Tevens wordt hier natuurlijk gesproken over een begrafenis, maar een crematie zou ook beschreven kunnen worden. Van dit verhaal kunnen dus meerdere varianten gemaakt worden. Of een algemeen verhaal, waar elk kind zich in zou kunnen vinden. Mijn voorkeur zou uitgaan naar meerdere varianten. Zo kan ieder zijn eigen keuze maken, die passend is bij hem of haar.

De tekeningen zijn duidelijk en op een kinderlijke manier gemaakt. Dit doet echt recht aan het boek, waarin ook veel tekst te vinden is. Op de kaft vind je Sanne zittend op een schommel in gedachten bij haar papa en in de lucht een vlinder. Deze tekening past goed bij de inhoud van het boek.

Al met al een aanrader voor kinderen, die met deze nare situatie om moeten gaan. Er wordt duidelijk uitgelegd wat er gaat gebeuren als er iemand overlijdt en begraven zal gaan worden. Misschien is dit ook iets voor kinderen, die weten dat er iemand zal gaan overlijden om uit te leggen wat er vervolgens gebeurt.