De helende werking van muziek en gedichten

Persoonlijk blog

12-12-2021 Je merkt dat muziek voor mensen een troost kan zijn, een trigger om je emoties te laten gaan en het kan verbindend werken.

Mij kan muziek echt ontroeren, tot huilens aan toe. Het nummer van Maroon 5 met het liedje ‘Memories’ is zo’n liedje. Hierbij schieten allerlei personen door mijn hoofd, die we de afgelopen jaren zijn verloren. Het lucht mij enorm op.

Wat doet muziek met je?

De muziekkeuze van de overleden persoon roept herinneringen en emoties op. Sommige muziek roept emoties bij mensen op, waardoor hun hersenen endorfine aanmaken. Gedurende een rouwproces moeten we letterlijk door de pijn heen om ons beter te voelen en muziek is daarbij een goede hulpbron.

Werkt verbindend

Een afscheid van een dierbare is een moeilijke en droevige gebeurtenis in het leven, maar tegelijkertijd werkt het ook verbindend. Je ziet dat mensen elkaar opzoeken. Sociale normen veranderen tegelijk: mensen delen letterlijk warmte door een omhelzing en delen zo het verdriet. Tijdens een uitvaart bevinden mensen zich in dezelfde situatie en laten zij hun echte emoties makkelijker toe. Muziek versterkt het vrijkomen van emoties waardoor het een wezenlijk onderdeel vormt van het rouwproces. Muziek stimuleert mensen om troost en warmte te zoeken bij elkaar.

Productie hormonen

Mensen worden bijna letterlijk geraakt door muziek doordat het gevoelens oproept en kan aanwakkeren, waardoor bepaalde hormonen vrijkomen. "Verdriet is één van de zes basisemoties en is een essentieel onderdeel van een verwerkingsproces. Zonder verdriet kunnen we heftige emotionele gebeurtenissen geen plekje geven. Het is nodig om te overleven. Een droevig gevoel, ook aangewakkerd door muziek, zorgt voor de productie van hormonen in de hersenen. Doordat we pijn voelen maken we endorfine aan en gaan we ons uiteindelijk beter voelen. Oxytocine of het knuffelhormoon draagt bij aan het maken van sociale verbindingen,".

Deze informatie komt van Mark Reybrouck, onafhankelijk muziekpsycholoog en hoogleraar aan de faculteit Letteren van de KU Leuven. Verdere informatie kun je vinden op de website. Deze website is zeker een aanrader als je meer zou willen weten over dit onderwerp.

Er zijn meerdere mooie liedjes, waar ik aan moet denken bij verdriet en rouw.
Hieronder geef ik een aantal liedjes, die ik in dit kader graag beluister.

  • Danny Vera: Rollercoaster
  • Maaike Ouboter: Dat ik je mis
  • Claudia de Breij Mag ik dan bij jou?
  • Marco Borsato en Matt Simons: Breng me naar het water
  • Stef Bos: Papa
  • Suzan en Freek: Straks is het te laat
  • Miss Montreal: Zonder jou en Door de wind (Stef Bos)
  • Maroon 5: Memories
  • John Mayer: Shadow days

Laat gerust weten welke liedjes voor jou veel betekenen en je helpen in je verwevingsproces. Verdriet verweef je in je leven en verwerken impliceert dat je het gaat oplossen. Helaas werkt dit niet zo.

Gedichten

Gedichten zijn ook helpend. Ook al heb je niks met taal, gedichten kunnen je echt ontroeren en echt weergeven hoe je je voelt. Hieronder plaats ik een aantal websites. Helaas kan ik ze i.v.m. rechten hier niet plaatsen. Je kunt de personen of bedrijven ook via Facebook en Instagram volgen.

Wie weet heb jij er ook iets aan als je deze leest!

Ik hoop dat je met dit blog meer te weten bent gekomen over muziek en gedichten in tijden van rouw. Mocht je nog vragen hebben of aanvullingen op mijn lijstjes, dan hoor ik het natuurlijk graag.